• Capgrossos i nans

Els Cap grossos: Tonet i Mariona

El Tonet i la Mariona són els cap grossos de Bellvei. Com a principal característica porten al cap les tradicionals gorres de cop fetes amb palla que durant desenes d’anys s’han elaborat de forma artesanal al mateix poble, essent una de les tradicions populars que més anys han perdurat a Bellvei. En homenatge a aquest ofici artesà s’han fet aquests cap grossos que aniran acompanyats per uns altres quatre nans, aquests de mides més petites.

Els dos estan construïts en resina de polièster i pintats a mà. Són dos caps de grans dimensions que portats per joves d’entre 12 i 17 anys poden arribar a donar una altura màxima de la figura d’un metre i noranta centímetres, en funció de l’altura del portador. El pes de cada cap és d’uns sis quilos i estan vestits roba feta a mida i que imita els vestits dels nens de “casa rica” de principis del segle XX. Tant els cap grossos com els nans del pas del temps han estat elaborats per l’artista de Vilafranca Dolors Sans.

Els nans del pas del temps

Són quatre nans que representen el pas del temps. L’estiu, l’hivern, la primavera i la nit i el dia són els motius que inspiren aquests altres quatre elements pensats per a que els portin nens d’entre cinc i vuit anys. Al marge dels caps, construïts en resina de polièster i pintats a ma, els nens portants duent vestits especials que acaben de complementar la temàtica de cada cap. Els cap grossos Tonet i Mariona i els quatre nans del pas del temps es van batejar el 16 de maig de 1999 i han participat en desenes de festes majors de tot Catalunya.